Carta de suport – aturem la repressió al professorat universitari

Amb aquesta carta volem expressar la nostra indignació per la decisió de la justícia espanyola d’encausar a dos politòlegs i a tres juristes. Concretament, els politòlegs Jordi Matas (catedràtic, Universitat de Barcelona), Tània Verge (professora agregada, Universitat Pompeu Fabra, Barcelona) i els juristes Marc Marsal (professor associat, Universitat de Barcelona), Josep Pagès (professor associat, Universitat Autònoma de Barcelona) i Marta Alsina van ser nomenats membres de la Sindicatura Electoral el setembre de 2017 pel Parlament de Catalunya per supervisar el referèndum d’autodeterminació celebrat l’1 d’octubre de 2017. El govern espanyol va impugnar la legalitat d’aquest referèndum i uns deu dies abans de seva realització, el Tribunal Constitucional va obligar a tots els síndics electorals a dimitir mitjançant la imposició d’una multa de 12.000 euros per persona per dia mentre romanguessin en el càrrec. Malgrat la seva renúncia, la justícia espanyola va fer un pas més i va decidir processar els membres de la Sindicatura Electoral. Se’ls imputen els delictes de “desobediència” i “usurpació de funcions” i s’enfronten a la possibilitat real de fins a dos anys i nou mesos de presó.

 

Probablement és la primera vegada en la història de la Unió Europea que uns politòlegs i juristes són amenaçats amb pena de presó per fer la seva feina, un fet indignant i desproporcionat. Al cap i a la fi, l’únic “delicte” d’aquests politòlegs i juristes va consistir en utilitzar la seva experiència per garantir que el referèndum es realitzés de manera justa i imparcial. En fer-ho, van actuar a petició del Parlament de Catalunya, que tenia en aquell moment un mandat legal vàlid derivat de la Llei 19/2017 sobre el referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Els nostres col·legues no van fer res il·legal, ja que el Codi Penal espanyol no conté cap disposició específica que prohibeixi l’organització de referèndums, fins i tot quan no compten amb l’autorització del govern central. Per tant, el seu enjudiciament no només és espuri, sinó que es basa en motius polítics, constituint una flagrant violació de drets humans.

 

 

Nosaltres, els sotasignats, professors de ciència política, dret i altres disciplines, denunciem la persecució dels drets democràtics i civils bàsics a Espanya. No ens posicionem en aquesta carta sobre la independència de Catalunya, sinó que condemnem fermament la il·legalitat d’empresonar algú per les seves idees polítiques. La comunitat global de professors universitaris mostra la seva indignació pel processament dels nostres col·legues i exigeix ​​la retirada immediata de l’amenaça de pena de presó, així com el tancament de la causa penal oberta contra ells.

PER AFEGIR EL TEU SUPORT, ESCRIU A: catalunyademocracia@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s